Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 13:57

Πίτα Λαβάς

Υλικά :

 

1 συσκευασία φύλλο λαβάς (θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα )

1 αυγό

70 ml γάλα

500 γραμμάρια μαλακό κίτρινο τυρί ή μοτσαρέλα ή ποντιακό τυρί γαΐς τυρί.

 

 

Προετοιμασία:

 

  

  

 

 

 

Τρίβουμε το τυρί από την χοντρή πλευρά του τρίφτη, σε μπολ ανακατεύουμε με το αυγό και το γάλα. Λιπαίνουμε με φυτικό λάδι ένα ταψάκι  και απλώνουμε σε αυτό 1 στρώση φύλλου. Ρίχνουμε το υλικό και προσθέτουμε το επόμενο φύλλο. Στρώνουμε περίπου 5 φύλλα. Η τελευταία στρώση πρέπει να τελειώνει με φύλλο, λιπαίνουμε το τελευταίο φύλλο με βούτυρο. Ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Είναι εύκολη και πεντανόστιμη!

 

 

 

Καλή όρεξη

Αλίντα Κανάκη !

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017 22:30

Κεφτεδάκια κοτόπουλου

300 γραμμάρια κιμά από κοτόπουλο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 αυγό
2-3 φέτες ψωμί
½ ποτήρι λευκό κρασί
5-6 φυλλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ πικάντικη μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
1 πρέζα πιπέρι
2 πρέζες αποξηραμένα λαχανικά
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1 πρέζα κουρκουμά
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα ρίγανη ή μαντζουράνα
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ ή αλεύρι καλαμποκιού για το πανάριζμα
1 φλιτζάνι φυτικό ελαιόλαδο
 
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαιδανό. Μουσκεύουμε το ψωμί με λίγο λευκό κρασί, στραγγίζουμε πολύ καλά. Σε μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι το μαιδανό την ρίγανη το αυγό την μουστάρδα, το ψωμί και τα μπαχαρικά. Ζυμώνουμε πολύ καλά . Αφήνουμε τον κιμά να σταθεί στο ψυγείο 2-3 ώρες. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε στρογγυλά η μακρόστενα μπαλάκια, αλευρώνουμε με το αλεύρι καλαμποκιού τα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Σερβίρουμε σε πιατέλα με κλωνάρια μαιδανό. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή ρύζι.

Καλή όρεξη!
Αλίντα Κανάκη
Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 12:23

Καρνί πατάτες με κιμά

Καρνί πατάτες ή αλλιώς γεμιστές πατάτες με κιμά είναι ένα υπέροχο και νόστιμο φαγητό με όμορφη εμφάνιση!
Υλικά:
250 γρ. κιμά 
5-6 μεγάλες πατάτες 
8 -10 πατάτες μικρές
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
4 πιπεριές πράσινες ή δύο πράσινες 2 κόκκινες
2  ώριμες ντομάτες
½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές του γλυκού βούτυρο φρέσκο προαιρετικά
4-5 κλωνάρια μαιδανό
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
2 πρέζες κύμινο
2 πρέζες μπαχάρι 
1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)
Υλικά για την σάλτσα:
2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας αποξηραμένα λαχανικά ή ένα κύβο βοδινό
½ φλιτζάνι ζεστό νερό.
1 πρέζα κόκκινο πιπέρι.
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τις μεγάλες πατάτες στα δύο και σκάβουμε το εσωτερικό τους έτσι ώστε να σχηματιστεί μια βαθιά οπή.Τρίβουμε το εσωτερικό της πατάτας στον τρίφτη. Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο πολτοποιημένο. Προσθέτουμε τον κιμά και καβουρδίζουμε για 5-10 λεπτά. Ρίχνουμε στον κιμά το εσωτερικό της πατάτας, τις πιπεριές ψιλοκομμένες, τις ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους και τα μπαχαρικά. Βράζουμε τον κιμά έως ότου πιεί όλο του το ζουμί. Σε ταψί ή πυρέξ ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας που έχουμε διαλύσει στο ζεστό νερό μαζί με τον κύβο ή τα αποξηραμένα λαχανικά. Γεμίζουμε με τον κιμά τις μεγάλες πατάτες και στρώνουμε στο ταψί μαζί με τις μικρές στρογγυλές. Προσθέτουμε το βουτυράκι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, κόκκινο και λίγο μαύρο πιπέρι. Γαρνίρουμε τις γεμιστές πατάτες με ψιλοκομμένο μαιδανό, ή και με λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C έως ότου ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες και μελώσει η σάλτσα.
Για ιδιαίτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά λίγο κουκουνάρι καβουρδισμένο ελαφρά σε βούτυρο φρέσκο
Καλή όρεξη! 
Αλίντα Κανάκη
Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 12:16

Ατζέμ πιλάφι με αρνί στο φούρνο

Υλικά:
1,5 kg κρέας αρνί
3 κούπες ρύζι 
1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους 
2 μεγάλες ντομάτες 
5,5 φλιτζάνια ζωμό κρέατος 
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι 
½ κουταλάκι γλυκού πιπέρι (προαιρετικά 1 πρέζα ολόκληρο πιπέρι μαύρο )
½ κουταλάκι γλυκού μπαχάρι
 
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας, προσθέτουμε 6 φλιτζάνια νερό και βράζουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε με το ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες κόβουμε σε κύβους και προσθέτουμε στα κρεμμύδια. Πλένουμε το ρύζι, στραγγίζουμε και προσθέτουμε στο τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς. Σε πυρίμαχο σκεύος μεσαίου μεγέθους τοποθετούμε το μαγειρεμένο κρέας με το ζωμό τα μπαχαρικά, το αλάτι και το ρύζι με τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε το πιλάφι με το κρέας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να απορροφηθεί όλο του το νερό και να πιάσει κρούστα. Σερβίρετε ζεστό και είναι απλά υπέροχο!

Καλή Όρεξη!
Αλίντα Κανάκη
Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 12:02

Παστίτσιο

Το παστίτσιο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Βασικό συστατικό του είναι τα μακαρόνια και ο κιμάς. Ψήνεται στο φούρνο και σερβίρεται ζεστό σαν κυρίως πιάτο.
Το παστίτσιο αποτελείται από διαφορετικές στρώσεις υλικών. Ως προς την παρασκευή του υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι αλλά η βασική συνταγή χρησιμοποιεί μακαρόνια χοντρά, κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο ή χοιρινό με ντομάτα και τη λευκή σάλτσα ή αλλιώς μπεσαμέλ.Στο τέλος συνηθίζεται να προστίθεται τυρί τριμμένο.
Υλικά:
1 πακέτο χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο (Νο. 5)
1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο.
Για τη σάλτσα κιμά
800 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
5 - 6 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια φρέσκο Θυμάρι ή βασιλικό 
1 φύλο δάφνης 
1 κύβο βοδινό 
500 γραμ. φρέσκια τριμμένη ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ 
1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
1 φλυτζ. τσαγιού κρασί
1  πρέζα ζάχαρη
¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
¼ κουτ. γλυκού κουρκουμά 
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ποτήρι νερό
Για την μπεσαμέλ
1½ λίτρο φρέσκο γάλα
12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
5 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο 
5 αυγά φρέσκα (τους κρόκους)
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα 
1/2 φλυτζάνι παξιμάδι τριμμένο  
Εκτέλεση:
Για τα μακαρόνια: 
Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε 4 με 5 λεπτά  αλ ντέντε. Σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Βάζουμε στην κατσαρόλα 2 κουταλιές βούτυρο και ρίχνουμε ξανά τα μακαρόνια μέσα, ανακατεύοντας να πάει παντού το βούτυρο.
Για τον κιμά: 
Σε πλατιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄- 10´λεπτά.Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 5´περίπου λεπτά ,ανακατεύοντας να καβουρδιστεί καλά ο κιμάς, σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, το δενδρολίβανο, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, τον κουρκουμά την δάφνη το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Προσθέτουμε το νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα μέχρι να πιεί τα υγρά του και να καραμελώσει καλά και να μείνει με το λάδι του.
Για την μπεσαμέλ: 
Σε βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να καβουρδιστεί καλά το αλεύρι και να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη. Προσέχουμε να μην σβολιάσει και να μήν αρπάξει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σιγά σιγά η μπεσαμέλ μας θα πήξει. Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών αλάτι μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
Σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια και τα περιχύνουμε με 3 - 4 κουταλιές μπεσαμέλ.
Ανακατεύουμε και τα στρώνουμε καλά στο ταψί, πατώντας τα ελαφρά, με το χέρι μας και προσέχοντας να έχουν την ίδια φορά .
Αδειάζουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια και μ᾿ ένα κουτάλι απλώνουμε να πάει παντού. Από πάνω ρίχνουμε την επόμενη στρώση, με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Στρώνουμε καλά την επιφάνεια του παστίτσιου ρίχνουμε την παρμεζάνα και το παξιμάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C,για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή Όρεξη!
Αλίντα Κανάκη
Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 11:48

Χουνκιάρ μπεγιεντί

Χουνκιάρ μπεγιεντί σημαίνει ο Αυτοκράτορας ευχαριστήθηκε. Η συνταγή φτιάχνεται με αρνί ή μοσχάρι, αρκετά μπαχαρικά και  μοσχοκάρυδο. Ένα παραδοσιακό πολίτικο πιάτο πεντανόστιμο και απολαυστικό.

Υλικά για το κοκκινιστό  κρέας:
2 κιλά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας κομμένο σε κύβους
5-6 ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5-6 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
2 ξύλα κανέλας 
½ κουταλάκι γλυκού  μπαχαράτ 
1 πρέζα μπούκοβο
½  κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρφια
2 πρέζες μπαχάρια ολόκληρα
2 πρέζες πιπέρι 
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη 
2 δαφνόφυλλα
½ ποτήρι ελαιόλαδο 
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι 
Υλικά για τον πουρέ μελιτζάνας:
6 μεγάλες μελιτζάνες
2 ποτήρια γάλα
1 ή ½  κουτάλι σούπας μοσχοκάρυδο ή κατά βούληση
4 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
5 κουταλιές σούπας αλεύρι 
½ ποτήρι κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
Εκτέλεση: 
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πολτοποιημένο σκόρδο για 5’με 10’ λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, τα μπαχαρικά και την ζάχαρη. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2/5 ώρες μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει η σάλτσα. Στο τέλος ρίχνουμε το αλάτι.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες για τον πουρέ. Πλένουμε τις μελιτζάνες τις τρυπάμε και αφήνουμε σε αλατόνερο μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ψήνουμε στο φούρνο στους 200 C για περίπου μία ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο καθαρίζουμε από τις φλούδες, με το εργαλείο για πουρέ τις πολτοποιούμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Σε ένα μπολ ανακατεύαμε με τον αβγοδάρτη το γάλα με το αλεύρι. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε  τις μελιτζάνες στο μείγμα με το γάλα -  αλεύρι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το βούτυρο, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει παχύρευστο. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, λίγο πιπέρι και αλάτι αν χρειαστεί ανάλογα με το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε.
Σερβίρουμε σε μεγάλο πιάτο στην μέση το κοκκινιστό κρέας και γύρω γύρω τον υπέροχο πουρέ. Στολίζουμε με ψιλοκομμένο μαιδανό ή κόλιαντρο ή δυόσμο και τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.
Καλή Όρεξη!
Αλίντα Κανάκη
Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017 12:18

Αστακομακαρονάδα

Υλικά:

2 αστακοί 1- 1/2 κιλό
1 πακέτο ζυμαρικά λιγκουίνι
3-4 ντομάτες φρέσκιες ώριμες
λίγο πελτέ ντομάτα
1 κρεμμύδι ξερό
1-2 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα
κόκκινο πιπέρι
κουρκουμά
τριμμένη παρμεζάνα
φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Για την σάλτσα: 

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες τις περνάμε από τον τρίφτη και αφήνουμε στην άκρη. Σε πλατιά κατσαρόλα  τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένα . Όταν ξανθύνουν ρίχνουμε μέσα την ντομάτα, ψιλοκομμένο μαϊντανό, μια με δύο  κ. σ. πελτέ ντομάτα, αλάτι, πιπέρι μαύρο, πιπέρι κόκκινο, πάπρικα, κουρκουμά λίγη ρίγανη η βασιλικό προαιρετικά  και εάν μας αρέσει το πικάντικο και λίγο τσίλι. Προσθέτουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα, να γλυκάνει και να καραμελώσει καλά. 

Για τους αστακούς:

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τους αστακούς με καλά αλατισμένο νερό  λίγο πάπρικα και κουρκουμά  για μισή ώρα. Όταν γίνουν βγάζουμε τους αστακούς και στο ίδιο νερό ρίχνουμε τα μακαρόνια. Τα βράζουμε για 6-7 λεπτά και αφού τα σουρώσουμε τα βάζουμε κάτω από το κρύο νερό. Καθαρίζουμε τους αστακούς προσθέτουμε στη σάλτσα ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε στην άκρη . Μετά τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και με ελαφριά φωτιά προσθέτουμε τα μακαρόνια με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα την σάλτσα  και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό  η βασιλικό ή για πολύ ιδιαίτερη γεύση τριμμένο φιστίκι Αιγίνης με παρμεζάνα. Ο συνδυασμός απογειώνει το πιάτο με πολύ ιδιαίτερη γεύση!


Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017 12:12

Εύκολη πίτα με τυρί και λουκάνικα

Υλικά:

- 250 ml γιαούρτι
- 150 γρ. αλεύρι
- 2 αυγά
- 200 γραμμάρια κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας
- 200 γραμμάρια λουκάνικο (ή μπέικον, ζαμπόν η άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Αλάτι
- μοσχοκάρυδο προαιρετικά

Προετοιμασία:

1. Τρίβουμε το τυρί σε χοντρό τρίφτη. Κόβουμε τα λουκάνικα η τα αλλαντικά σε λεπτές φέτες.
2. Χτυπάμε τα αυγά, το γιαούρτι και το αλάτι μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε καλά για να αποφύγουμε το σχηματισμό σβώλων.
3. Προσθέτουμε το τυρί και το λουκάνικο και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη ζύμη σε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί ( 25x25 cm) η φόρμα
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά.
Είναι πεντανόστιμη και πανεύκολη πίτα για πρωινό απογευματινό η για να πάρει το παιδί στο σχολείο !
Αλίντα Κανάκη

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017 17:02

Πολίτικα σουτζουκάκια

Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη, τα σουτζουκάκια προέρχονται από την τουρκική λέξη Sucuk.

Τα σουτζουκάκια είναι παραδοσιακό φαγητό της μικρασιατικής ελληνικής κουζίνας και έγινε και στην Ελλάδα ιδιαίτερα γνωστό. Διακρίνουμε τα «σμυρναίικα» και τα «πολίτικα».

Υλικά:

Κιμάς βοείου κρέατος - 500 γρ

Κρεμμύδια - 1 τεμ.

Σκόρδο - 2 σκελίδες

Μαντζουράνα - 1 κουταλάκι του γλυκού  

Αλάτι, πιπέρι,μπαχάρι, πικάντικη πάπρικα - για γεύση

Πολίτικα σουτζουκάκια

Παρασκευή:

1. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε κύβους.

2. Καθαρίζουμε και θρυμματίζουμε το σκόρδο.

3. Ανακατεύουμε τον κιμά, προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά.

4. Πλάθουμε μακρόστενα  μπιφτέκια  σε μεγέθους ενός αντίχειρα, ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε τηγάνι σχάρα μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα. Το μυστικό είναι στο καλό ζύμωμα του κιμά.

Σερβίρονται με σος γιαουρτιού τηγανητές πατάτες η σε αραβική πίτα.


Αλίντα Κανάκη

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 13:55

Πέτουρα Μακεδονίας

Υλικά:

Αλεύρι

Αλάτι
Λάδι 
4-5 Αυγά
Βούτυρο
1 κύβο 
Φέτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Πέτουρα Μακεδονίας

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και στο μπολ ρίχνουμε αλάτι, το λάδι και τα αυγά (όσα αυγά ρίξουμε τόσα φύλλα θα ανοίξουμε) και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μέτρια και όχι σφιχτή. Στη συνέχεια ανοίγουμε τα φύλλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Έπειτα τα τυλίγουμε σε μακρόστενες λωρίδες και τα κόβουμε. Στη συνέχεια τα βράζουμε, ρίχνουμε αλάτι στο νερό και ύστερα προσθέτουμε βούτυρο και τον κύβο. Μόλις το νερό έρθει σε θερμοκρασία βρασμού τα ρίχνουμε μέσα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά τα σερβίρουμε χωρίς να τα σουρώσουμε και πασπαλίζουμε από πάνω φέτα η προσθέτουμε την φέτα όταν σβήσουμε την φωτιά. Είναι υπέροχο φαγητό από τα αγαπημένα μου!

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

 
Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2017 13:52

Πολίτικο μπριάμ στο πήλινο

Yλικά:
* 2 κολοκυθάκια
* 2 μελιτζάνες
* 300 γρ. κατεψυγμένα φασολάκια πλατιά
* 5 – 6 μέτριες ντομάτες
* 3 καρότα
* 2 κρεμμύδια
* 2 σκελίδες σκόρδο
* 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
* πιπέρι μαύρο - κόκκινο, κουρκουμά
* αλάτι
* αποξηραμένα λαχανικά βεγκέτα (το μείγμα βεγκέτα αποτελείται από μπαχαρικά και αποξηραμένα λαχανικά κιτρινόριζα, πιπέρι, καρότο, σέλινο, κρεμμύδι). 
Εκτέλεση:
Πλένουμε καθαρίζουμε, ψιλοκόβουμε σε κύβους τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες, κόβουμε σε λεπτά κομμάτια. Ξεφλουδίζουμε και συνθλίβουμε το σκόρδο. Καθαρίζουμε το καρότο και κόβουμε λεπτές ροδέλες. Πλένουμε τα φασολάκια, καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβουμε σε χοντροκομμένους κύβους.
Τοποθετούμε τα λαχανικά στην πήλινη κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, το αλάτι, ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα στους 180ο. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα δέκα λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με φέτα τυρί. 
Καλή όρεξη!
Αλίντα Κανάκη
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 16:12

Σαγανάκι φέτα με σουσάμι

Υλικά:
* 4 - 5 κομμάτια τυρί φέτα κομμένα 1,5 εκ. περίπου
* 100 γρ. αλεύρι
* 100 γρ. σουσάμι
* 100 γρ. νερό
* 2-3 κουτ. μέλι
* 1 λεμόνι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Κόβουμε το τυρί σε φέτες, βρέχουμε με νερό αλευρώνουμε, πανάρουμε με σουσάμι και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για περίπου 2-3 ώρες.
Τηγανίζουμε σε καυτό φυτικό λάδι μέχρι να χρυσαφίσει το σουσάμι καλά και να μαλακώσει ελαφρά το τυράκι μας!
Σερβίρουμε με μέλι και λεμόνι! Απλά υπέροχο!

Αλίντα Κανάκη
Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 16:18

Πεντανόστιμη πίτσα – καρμπονάρα σε λίγότερο απο 10 λεπτά

Γράφτηκε από

Τα παιδιά λατρεύουν την καρμπονάρα. Πόσο μάλλον όταν είναι σε συσκευασία πίτσας. Εμείς σας προτείνουμε μια απλή συνταγή με τα υλικά της καρμπονάρας που θα ετοιμάσετε γρήγορα και εύκολα! 

Υλικά

* Έτοιμη ζύμη για πίτσα

* 100 γραμμάρια βούτυρο (και έξτρα για το βουτύρωμα του ταψιού)

* 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

* 250 ml κρέμα γάλακτος

* 1 κρόκο αυγού

* 5 Φέτες ζαμπόν

* 5 Φέτες μπέικον

* 100 γραμμάρια τριμμένη γκούντα

* 100 γραμμάρια παρμεζάνα σε φλούδες

* Αλάτι & Πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και το κρεμμύδι και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1’-2’

Κατόπιν ρίχνουμε την κρέμα και βράζουμε μέχρι να δέσει.

Μόλις το μείγμα «δέσει», αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη

Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου(35×25) και απλώνουμε τη ζύμη της πίτσας πάνω σε αυτό.

Ρίχνουμε από πάνω τον κρόκο αυγού και με ένα κουτάλι το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.

Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τοποθετούμε ομοιόμορφα το ζαμπόν και το μπέικον, πασπαλίζουμε με τα τυριά ώστε να πάνε παντού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς στον αέρα για 20’-25’.

Μόλις ετοιμαστεί τη βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε προαιρετικά με μαϊντανό και σερβίρουμε.


Πηγή: http://www.lay-out.gr

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 15:57

Kολοκυθόπιτα γλυκιά

Οι πίτες είναι παράδοση στη χώρα μας. Από την γιαγιά στην κόρη και από την κόρη στην εγγονή, όλες ξέρουν να φτιάχνουν από μια πίτα. 

Η συγκεκριμένη κολοκυθόπιτα όμως έχει κάτι το ιδιαίτερο.

Υλικά 

* 500 γρ. φύλλο κρούστας

* 1 1/2 κολοκύθι (περασμένο από το multi)

* 2 φλιτζάνια ζάχαρη

* 1 1/2 φλιτζάνι σταφίδα

* 1 1/2 φλιτζάνι καρύδια (καθαρισμένα και σπασμένα)

* 1 κουταλάκι της σούπας κανέλλα

* καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο η μοσχοκάρυδο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπώλ όλα τα υλικά. Είναι πολύ πιθανό το μείγμα να έχει πολλά υγρά, ωστόσο εάν προσθέσουμε λίγη φρυγανιά ή λίγο σιμιγδάλι .

Στρώνουμε τα φύλλα είτε σε μορφή πίτας λαδώνοντας ενδιάμεσα με το σπορέλαιο, είτε φτιάχνουμε ρολάκια.

Ψήνουμε σχεδόν μια ώρα στον αέρα στους 180 βαθμούς. Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Καλή σας όρεξη.


πηγή: http://www.lay-out.gr

 
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 01:10

Λαχανοντολμάδες με ρύζι γιαλαντζί

Υλικά: 

1 λάχανο μεσαίο (γλυκό)
1,5 φλιτζάνι ρύζι
5 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους 
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
2 κουταλιές σταφίδα
1 κομμάτι ζάχαρη σε κύβο
2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο δυόσμο
ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 ντομάτα ή κόκκινη σάλτσα πελτέ
1 / 2 ματσάκι φρέσκο άνηθο (ψιλοκομμένο)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1/2 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
1 /2 φλιτζάνι νερό (ζεστό)
Λαχανοντολμάδες με ρύζι γιαλαντζί
Eκτέλεση:

Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο, χαράζουμε το κοτσάνι του περιμετρικά και τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Βράζουμε το λάχανο για 5΄ περίπου από τη μία πλευρά και για άλλα 5΄ από την άλλη και βγάζουμε από το νερό. Τοποθετούμε τα κοτσάνια μαζί με δυόσμο και μαϊντανό στη βάση της κατσαρόλας, ως πάτο για να μην καούν οι λαχανοντολμάδες. Κόβουμε τα μεγάλα φύλλα στη μέση και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μισό φλιτζάνι λάδι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να σοταριστεί καλά. Ρίχνουμε την ντομάτα, το άνηθο, το μαϊντανό το δυόσμο, τη ζάχαρη, την κανέλα το αλάτι, το κύμινο, το μπαχάρι, τον κουρκουμά  και το πιπέρι Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι (αφού το έχουμε ξεπλύνει πρώτα) το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα γεμίζουμε με μία κουταλιά γέμιση αφού πρώτα αφαιρέσουμε με ένα μαχαιράκι το σκληρό κοτσάνι που έχει το λάχανο. Τυλίγουμε σε μακρόστενους κυλίνδρους και στρώνουμε τους γιαλαντζί ντολμάδες σε κατσαρόλα. Τους περιχύνουμε με το ζουμί τους, ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι, σκεπάζουμε αναποδογυρίζοντας στην επιφάνειά τους ένα πιάτο. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό, έτσι ώστε σχεδόν να σκεπάζει τους λαχανοντολμάδες και ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι λάδι. Βάζουμε στην κατσαρόλα το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε περίπου 3 τέταρτα. Προσέχουμε να μην αρπάξουν. Είναι ένα πεντανόστιμο φαγητό και τρώγονται ζεστοί άλλα και κρύοι.

Καλή όρεξη !!!!

Αλίντα Κανάκη

 

Υλικά για την σαλάτα:

½ kg ψητό στήθος κοτόπουλο

150 gr δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

λίγο τυρί παρμεζάνα

1 iceberg

5-6 λιαστές ντομάτες

την καρδιά ενός μαρουλιού

λίγο φρέσκο κόλιαντρο

Υλικά για το dressing:

λίγο ελαιόλαδο

1 κουταλιά του γλυκού μέλι

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

½ κουταλιά του γλυκού μουστάρδα πικάντικη

2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

½ κουταλάκι της σούπας πιπερόριζα (τζίντζερ) τριμμένη

αλάτι

πιπέρι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα  και προσθέτουμε το dressing μας στην σαλάτα λίγο πριν την σερβίρουμε.

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου μισή ώρα. Στο μεταξύ στρώνουμε τα πράσινα λαχανικά μας, τοποθετούμε επάνω τα μέτρια κομμένα κομμάτια κοτόπουλου, πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, αφού τα έχουμε στραγγίσει, βάζουμε τις λεπτές φέτες παρμεζάνας και την τελική πινελιά στη γευστική μα πανδαισία θα αποτελέσει το dressing.

Δήμητρα Παπανδρέου

ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 2

Ετήσιες προβλέψεις 2017

Ετήσιες προβλέψεις 2017 για Gay

Κινέζικο Ωροσκόπιο 2017 - Ετήσιες προβλέψεις

Αυτά τα δοκιμάσατε;

Πίτα Λαβάς
Πίτα Λαβάς
26 Νοεμβρίου 2017 Διάφορες
15 λόγοι για να πίνετε πράσινο τσάι
15 λόγοι για να πίνετε πράσινο τσάι
26 Νοεμβρίου 2017 Ροφήματα-αφεψήματα
Μπισκότα Sam
Μπισκότα  Sam
21 Νοεμβρίου 2017 Μπισκότα - Κουλούρια
Καρδιές σφολιάτας
Καρδιές σφολιάτας
31 Οκτωβρίου 2017 Μπισκότα - Κουλούρια
Γλυκό Κουταλιού Νεραντζάκι Ρολό
Γλυκό Κουταλιού Νεραντζάκι Ρολό
16 Σεπτεμβρίου 2017 Γλυκά σιροπιαστά
Κεφτεδάκια κοτόπουλου
Κεφτεδάκια κοτόπουλου
16 Σεπτεμβρίου 2017 Πουλερικά
Καρνί πατάτες με κιμά
Καρνί πατάτες με κιμά
05 Σεπτεμβρίου 2017 Πολίτικη κουζίνα

www.lay-out.gr/

TAROT DE ESTHER

Online Αγορές

WestTV News

http://www.westtvnews.gr/

 

West Channel

West Channel

AlindaTV