Γεμιστό κοτόπουλο με ρύζι αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς από την Αλίντα Κανάκη !

Γεμιστό κοτόπουλο με ρύζι αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς από την Αλίντα Κανάκη !

Εύκολη και γρήγορη συνταγή για υπέροχο γεμιστό κοτόπουλο με καραμελωμένη κρούστα και Ρύζι πιλάφι με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα !

Υλικά:

1 ολόκληρο κοτόπουλο, βάρους περίπου 2 kg

100 γρ. ρύζι

50 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα

50 γρ. μαύρες  σταφίδες ή δαμάσκηνα

50 γρ. καφέ σταφίδες

50 γρ καρύδια

20 γρ. κουκουνάρι

1 ξύλο κανέλας

αλάτι και πιπέρι

κουρκουμά

2 κουταλιές της σούπας  μέλι

2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

1 -2 πορτοκάλια

Παρασκευή:

Σε αλατισμένο νερό  που κοχλάζει ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε το ρύζι από το νερό και ανακατεύουμε με τα καρύδια τις σταφίδες, τα βερίκοκα, το κουκουνάρι  και τα δαμάσκηνα. Πλένουμε το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε καλά με καθαρή πετσέτα να μην έχει καθόλου νερά. Πασπαλίζουμε με αλάτι πιπέρι και κουρκουμά μέσα έξω, γεμίζουμε το εσωτερικό του με το μείγμα του ρυζιού. Προσθέτουμε ένα ξυλάκι κανέλας και κλίνουμε ερμητικά με οδοντογλυφίδες η για καλύτερη εμφάνιση το ράβουμε και δένουμε τα πόδια του. Εξωτερικά το λιπαίνουμε καλά με φυτικό βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο στους 230 βαθμούς για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος  λιπαίνουμε το δέρμα  του αρκετές φορές με  ένα μείγμα από σάλτσα σόγιας, πορτοκάλι, μέλι  και μουστάρδα, για να αποκτήσει μια υπέροχη τραγανιστή  κρούστα, αν χρειαστεί για να μην στεγνώσει εξωτερικά το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο. Μόλις ψηθεί βγάζετε το κοτόπουλο από το φούρνο αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου 15 με 20 λεπτά και σερβίρετε.

Καλή όρεξη!!!!

Αλίντα Κανάκη

 

Alinda Kanaki

Related post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU