Παραδοσιακή καρυδόπιτα
Η καρυδόπιτα είναι παραδοσιακό ελληνικό σιροπιαστό γλυκό ταψιού. Βασικό υλικό της είναι η καρυδόψιχα η κανέλα και το γαρίφαλο.
Υλικά
10 αυγά
10 κουταλιές της σούπας καρύδι χοντροκομμένο ( ή ψιλοκομμένο αναλόγως πως το προτιμάτε)
10 κουταλιές φρυγανιά
10 κουταλιές ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Σόδα (στη μύτη του κουταλιού)
2-3 βανίλιες
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
1 σφηνάκι κονιάκ προαιρετικά
Σιρόπι
800 γραμ.νερό
800 γραμ.ζάχαρη
Λίγο χυμό λεμόνι
1 σφηνάκι κονιάκ προαιρετικά
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν. Παράλληλα προστίθεται η φρυγανιά, το καρύδι, το μπέικιν πάουντερ, η σόδα, η κανέλα το γαρίφαλο το κονιάκ και οι βανίλιες. Τα ασπράδια θα χτυπηθούν μαρέγκα σφιχτή και θα προστεθούν στο μείγμα με τα αυγά. Ανακατεύονται απαλά και κυκλικά από κάτω προς τα πάνω με μία σπάτουλα να μην ξεφουσκώσει το μείγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί 30Χ45 εκ. Προσθέτουμε το μείγμα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45′ περίπου. Για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5-7′. Στο τέλος προστίθεται το λεμόνι και το κονιάκ. Αφού βγει το γλυκό από το φούρνο κόβεται σε κομμάτια και περιχύνεται με το καυτό σιρόπι. Όταν απορροφηθεί το σιρόπι και κρυώσει καλά είναι έτοιμο για σερβίρισμα με ψιλοκομμένο καρύδι.