Πολίτικα σιμίτια κουλούρια συνταγή της Αλίντα Κανάκη !

Αφράτα τραγανά κουλούρια με σουσάμι. Από τις κατεξοχήν πολίτικες συνταγές που συναντούσαμε στα πολίτικα σπίτια. Σερβίρονται σκέτα ή για πρωινό με τσάι γεμιστά με τυρί τσένταρ, αλλαντικά ή σοκολάτα.
Υλικά :
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλιά της σούπας ξύδι
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (1 κουταλιά της σούπας-10γρ)
5-6 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό ή γοχ
μισό κουταλάκι μαστίχα ή μαχλέπι προαιρετικά
Επάλειψη :
200γρ. νερό
1 κ.σ μέλι η μελάσα ή πετιμέζι
250γρ. σουσάμι
Παρασκευή :
Σε βαθύ μπόλ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι όσο πάρει λίγο-λίγο. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια ή να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ ( ζημιώνουμε στην μεσαία ταχύτητα για περίπου 10´).Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μια 1 ώρα. Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας και πλάθουμε μπαλάκια, ανοίγουμε ένα – ένα τα μπαλάκια σε μπαστουνάκια περίπου 70εκ. τα διπλώνουμε στα δύο στρίβουμε αντίθετα πλέκουμε κορδόνι ενώνουμε τις δύο άκρες και κάνουμε το κουλούρι. Το βουτάμε στο μέλι με το νερό ή την μελάσα ή το πετιμέζι και μετά στο σουσάμι. Απλώνουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστούν. Ψήνουμε 15´- 20´ λεπτά σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200 – 220 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο στις αντιστάσεις.
Μυστικά για τα πολίτικα κουλούρια : Για ιδιαίτερο άρωμα και γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στην ζύμη μαστίχα ή μαχλέπι.
Απολαύστε τα !
Αλίντα Κανάκη