Αύγουστος 2020 Προβλέψεις σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας

Αύγουστος 2020 Προβλέψεις σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας

Η σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα στην επιφάνεια της γης δεν σταματά ποτέ, καθώς πρόκειται για μια φυσική διαδικασία. Οι τεκτονικές πλάκες της γης κινούνται αδιάλειπτα, πιέζουν η μία την άλλη, βυθίζονται η μια κάτω από την άλλη ή αντίστοιχα ανυψώνονται, διαμορφώνοντας εξαιρετικά αργά αλλά σταθερά μια νέα πραγματικότητα.

Η διαδικασία μπορεί πολλές φορές να επισπευστεί και να εκδηλωθούν φαινόμενα, σε περιοχές όπου έχει συσσωρευτεί ικανή ενέργεια, από κοσμικούς παράγοντες, όπως είναι τα βαρυτικά πεδία των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, ειδικά όταν δρουν συνδυαστικά, από την ηλιακή δραστηριότητα και την σφοδρότητα των ηλιακών καταιγίδων, από τα πεδία στρέψης και τις ακτίνες του κοντινού και μακρινού σύμπαντος, όπως είναι οι σταθεροί αστέρες, τα νεφελώματα ή οι γειτονικοί γαλαξίες.

Ο Αύγουστος φιλοξενεί κάποιες πλανητικές διελεύσεις και όψεις που συνηγορούν στην επίσπευση εκδήλωσης σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων, τις οποίες θα παραθέσουμε πιο κάτω. Γενικά όμως, και το 2020 αναμένεται να είναι ένα ιδιαίτερα ενεργό σεισμικά και ηφαιστειακά έτος, με τον Ουρανό στον Ταύρο και τον Κρόνο στον Αιγόκερω, ενεργοποιημένα δύο ζώδια της γης από πλανήτες μεγάλους, με έντονα βαρυτικά πεδία.

Στις 3 Αυγούστου έχουμε την Πανσέληνο του μήνα, που μπορεί να προκαλέσει σεισμικό συντονισμό ή να διεγείρει ενεργά ηφαίστεια σε ένα χρονικό διάστημα 3 μέρες πριν και μετά το γεγονός. Και καθώς η Πανσέληνος έχει μεγάλη επίδραση στο υγρό στοιχείο της γης, ένας σεισμός μεγάλου μεγέθους τις μέρες αυτές μπορεί εύκολα να προκαλέσει ένα τσουνάμι.

Καθ όλη τη διάρκεια του μήνα είναι εξαιρετικά έντονη η ενέργεια της συνόδου Δία-Πλούτωνα, καθώς κινούνται αργά, απομακρύνονται αργά ο ένας από τον άλλο μετά τη σύνοδο τους της 30 Ιουνίου και η συνδυασμένη τους ενέργεια είναι ακόμη εξαιρετικά έντονη. Οι πιέσεις που ασκούν στα σεισμικά ρήγματα είναι μεγάλες και θα μπορούσαν να επισπεύσουν την εκδήλωση σεισμών, στις σεισμικά ενεργές περιοχές της γης που έχει συσσωρευτεί αρκετή πίεση.

Η Αφροδίτη μετακινείται στις 7 Αυγούστου από τους Διδύμους στον Καρκίνο και η διέλευση της αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμικές ακολουθίες μέτριας έντασης.

Ο Ουρανός βρίσκεται σε στάση για να γυρίσει σε ανάδρομη πορεία στις 15 Αυγούστου. Η έναρξη και το κλείσιμο του ανάδρομου κύκλου των εξωτερικών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, με την μεταβολή της έντασης των βαρυτικών πεδίων των πλανητών που επιδρούν στην γήινη επιφάνεια, μπορούν να επισπεύσουν την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων. Η επικινδυνότητα εκδήλωσης σεισμικών ακολουθιών επεκτείνεται σε ένα χρονικό διάστημα 10 μέρες πριν και άλλες τόσες μετά τη 15η Αυγούστου.

Στις 19 Αυγούστου έχουμε τη Νέα Σελήνη, που μπορεί να προκαλέσει σεισμικούς συντονισμούς 3 μέρες πριν και μετά, στις 20 του μήνα την μετάβαση του Ερμή στην Παρθένο και στις 22 Αυγούστου το πέρασμα του Ήλιου στην Παρθένο. Οι διελεύσεις αυτές έχουν την δυναμική να διεγείρουν σεισμικά ρήγματα, αλλά συνήθως προκαλούν σεισμούς μικρού ή μέτριου μεγέθους. Ιδιαίτερα επικίνδυνος αυτή τη φορά είναι ο συντονισμός αρκετών διελεύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα στην περίοδο της επιρροής του ανάδρομου Ουρανού, που μπορούν να φέρουν ισχυρά φαινόμενα.

Ιδιαίτερη επικινδυνότητα για εκδήλωση σεισμών μεγάλης έντασης παρουσιάζεται στις αρθρώσεις – κομβικά σημεία των τεκτονικών πλακών, καθώς και στις ζώνες υποαγωγής. Οι πιο γνωστές σεισμικά και ηφαιστειακά ενεργές ζώνες υποαγωγής βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο γνωστό δακτυλίδι της φωτιάς, αλλά και στις Αντίλλες στην Καραϊβική, τα νησιά Σάντουιτς και Νέας Ζηλανδίας στον Ειρηνικό.

Την περίοδο αυτή την μεγαλύτερη πιθανότητα για εκδήλωση σεισμών μεγάλου μεγέθους ή έκρηξης ηφαιστείων έχουν τα νησιά της Ιαπωνίας, οι Αλεούτιες νήσοι της Ρωσίας, τα νησιά Σουμάτρα και Ιάβα της Ινδονησίας, τα νησιά της Νέας Ζηλανδίας, οι ακτές της Βορείου Αμερικής (Καλιφόρνια), η Ισλανδία, η Ελλάδα και η Τουρκία. Κάπως πιο μειωμένες αλλά όχι αμελητέες είναι οι πιθανότητες για εκδήλωση φαινομένων στην Μιανμάρ και την Ινδία (Ιμαλάια), στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν, στο Ιράν, στο Ιράκ, στο Αζερμπαϊτζάν και στην Ιταλία.

Αλίντα Κανάκη

Αλίντα Κανάκη

Αλίντα Κανάκη

Related post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU
Αρέσει σε %d bloggers: