Τομάτες και πιπεριές γεμιστές με ρύζι

Τομάτες και πιπεριές γεμιστές με ρύζι

Γεμιστά λαδερά ή ορφανά. Στην Ελληνική κουζίνα τα γεμιστά φτιάχνονται κυρίως από ντομάτες και πιπεριές, ενώ το πιάτο γαρνίρεται με πατάτες.

H γέμιση γίνεται συνήθως με ρύζι ή και κιμά, ντομάτα, κρεμμύδι μαϊντανό, και δυόσμο ενώ σε παραλλαγή της Πολίτικης κουζίνας χρησιμοποιούνται κουκουνάρια, σταφίδες και κανέλα αντί για κιμά.

 Υλικά :

 6 τομάτες

6 πιπεριές για γέμισμα

400 .γρ ρύζι γλασέ

1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη

150γρ. κρεμμύδι ξερό

2 σκελίδες σκόρδο

3 κλωνάρια φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

150 γρ. χυμό τομάτα

150ml. ελαιόλαδο

4-5 πατάτες κομμένες σε κομμάτια 3 cm

μαϊντανός, δυόσμος ψιλοκομμένα (άνηθος, κουκουνάρι, σταφίδες)

αλάτι, πιπέρι

2 κουταλιές παξιμάδι τριμμένο

Εκτέλεση συνταγής :

 Αδειάζουμε της πιπεριές και τις τομάτες και περνάμε το εσωτερικό της τομάτας από μίξερ ( η το κόβουμε κονκασέ). Σοτάρουμε ξερό κρεμμύδι και φρέσκο, το σκόρδο και την πιπεριά ψιλοκομμένη, βάζουμε το ρύζι γλασέ, αλάτι και πιπέρι προαιρετικά ελάχιστη κανέλα το κουκουνάρι σοταρισμένο και την σταφίδα. Συμπληρώνουμε στην κατσαρόλα με το υγρό της τομάτας τον χυμό και νερό η ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζουμε το ρύζι και λίγο πριν απορροφήσει τα υγρά προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Θέλουμε το ρύζι να είναι στα ¾ ψημένο. Γεμίζουμε τις αλατοπιπερομένες τομάτες και τις πιπεριές, στρώνουμε ενδιάμεσα τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες, προσθέτουμε λίγη σάλτσα τομάτα και λίγο ζωμό στο ταψί, πασπαλίζουμε με το τριμμένο παξιμάδι  και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ½ ώρα. Σερβίρουμε ζεστά αλλά και κρύα.

Από την βιβλιογραφία της Αλίντα Κανάκη  : Μυστικά Γαστρονομίας

Αλίντα Κανάκη

Αλίντα Κανάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *