Πλούτωνας στον Υδροχόο (2023-2044) Περίοδος κοινωνικής προσαρμογής και τεχνολογικής προόδου
Ο Πλούτωνας πραγματοποίησε στις 23 Μαρτίου 2023 την δεύτερη από τις τρείς σημαντικές διελεύσεις του έτους. Εγκατέλειψε μετά από μιάμιση δεκαετία το ζώδιο του Αιγόκερου και πέρασε στον Υδροχόο, όπου και θα παραμείνει για δύο δεκαετίες. Ο νάνος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο ποιο απομακρυσμένος και ο έχων την πιο ελλειπτική τροχιά όλων (κάποιες στιγμές βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο παρά στον Ποσειδώνα, που είναι ο πλησιέστερος του πλανήτης), πραγματοποιεί διελεύσεις, η διάρκεια των οποίων διαφέρει αισθητά από ζώδιο σε ζώδιο. Στο ζώδιο της κυριαρχίας του, στον Σκορπιό, παραμένει 12 χρόνια, που αποτελεί την πιο σύντομη του διέλευση, ενώ στο ζώδιο της πτώσης του, στον Ταύρο πραγματοποιεί την μεγαλύτερη σε διάρκεια διέλευση, που αγγίζει τα 32 χρόνια.
Ο Πλούτωνας, ο πλανήτης που πήρε την ονομασία του από τον θεό του κάτω κόσμου του ελληνικού Πανθέου, συμβολίζει τον θάνατο και την αναγέννηση, την μεταμόρφωση και τον μετασχηματισμό. Με τις ιδιότητες του αυτές αγγίζει κάθε φορά ένα διαφορετικό κομμάτι της συλλογικής μας ζωής. Ότι έχει πάψει πια να εξυπηρετεί, το καταδικάζει σε θάνατο, προκειμένου να δώσει την θέση του σε κάτι καινούργιο, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εκάστοτε εποχής. Ότι μπορεί ωστόσο να επιβιώσει, φροντίζει να το εκσυγχρονίσει και να το επικαιροποιήσει, για να είναι συμβατό με τις κοινωνικές συνθήκες ή να ανταποκρίνεται καλύτερα στις συλλογικές ανάγκες.
Ο Πλούτωνας, όπως και οι Ουρανός και Ποσειδώνας, θεωρείται ένας πλανήτης που έχει καταλυτική επίδραση στην διαμόρφωση του συλλογικού ασυνείδητου ολόκληρων γενεών. Άλλωστε από τις διελεύσεις του ονομάστηκαν οι Babyboomers (Πλούτωνας στον Λέοντα 1939-1958: Αμφισβήτηση των χαρισματικών ηγετών και των ΗΠΑ ως γη της επαγγελίας), Gen X (Πλούτωνας στον Ζυγό 1971-1983: Αμφισβήτηση της προαστιακής ευδαιμονίας της μεσαίας τάξης), Millennials (Πλούτωνας στο Σκορπιό 1983-1995: AIDS και ακτιβιστική επανάσταση), Gen Z (Πλούτωνας στον Τοξότη 1995-2008: Πνευματικές αναζητήσεις και έκρηξη συνωμοσιολογίας), Gen A (Πλούτωνας στον Αιγόκερω 2008-2023: Αμφισβήτηση της ανώτατης αρχής και της καθεστηκυίας τάξης). Απομένει να δούμε ποια θα είναι η επιρροή του στην γενιά που θα γεννηθεί κατά την διέλευση του μέσα από τον Υδροχόο.
Ο Πλούτωνας φέρνει την αναγέννηση μέσα από δύσκολες και σκληρές, πολλές φορές επίπονες και σίγουρα μακροχρόνιες διεργασίες. Πρέπει να προηγηθεί η καταστροφή, η καθαίρεση, η αποκαθήλωση, για να μπορέσει να γεννηθεί κάθε φορά το καινούργιο. Η σκληρή και σκοτεινή του δύναμη θα φέρει κάποια στιγμή την έκρηξη που θα ανατρέψει το παλιό, το διεφθαρμένο, το μη λειτουργικό ή αναχρονιστικό. Κυβερνά ότι βρίσκεται κάτω από την γη (υδρογονάνθρακες, πετρώματα, πολύτιμα μέταλλα), ειδικά τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, την πυρηνική ενέργεια, τις ατομικές βόμβες και τις βόμβες υδρογόνου. Είναι ο άρχοντας του σκότους, υπό την έννοια ότι κυβερνά τα μυστικά, τα σκοτεινά σχέδια και τις συνομωσίες και αντιπροσωπεύει τα σκληρά και απολυταρχικά καθεστώτα, είτε της άκρας δεξιάς, είτε της άκρας αριστεράς, που καταπιέζουν και ταλαιπωρούν τους λαούς. Αποτελεί τον στυγνό δυνάστη που θα οδηγήσει τις μάζες στην έκρηξη ή την επανάσταση, για να ανατραπεί ένα παγιωμένο καθεστώς και να γεννηθεί το νέο και πιο ελπιδοφόρο. Αντιπροσωπεύει επίσης τους φόρους και τις κληρονομιές, τον μεταβολισμό μας και την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Ο Υδροχόος από την άλλη έχει κυβερνήτη του τον Ουρανό και συνδέεται αστρολογικά με τις επιστημονικές ανακαλύψεις, με την πρόοδο στην ιατρική και στην τεχνολογία αλλά και τις ανάγκες των κοινωνιών σαν σύνολο. Στον προνοητικό Υδροχόο, ένα ζώδιο του αέρα, η μεταμορφωτική δύναμη του Πλούτωνα θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο σε ζητήματα τεχνολογίας, καινοτομίας ή στον τρόπο που οραματιζόμαστε το μέλλον μας σαν είδος. Και καθώς ο Υδροχόος είναι το ζώδιο που κυβερνά τις ομάδες και την κοινωνία, μπορούμε βάσιμα να περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία των κοινωνιών μας, μέσα από μια συλλογικότητα που όμως θα σέβεται την ατομικότητα και την διαφοροποίηση.
Πλούτωνας στον Υδροχόο – Μια ιστορική αναδρομή και μια
προβολή στο μέλλον
Εάν θέλουμε να πάρουμε μια ιδέα από τα γεγονότα που θα μπορούσε να φέρει η διέλευση του Πλούτωνα μέσα από τον Υδροχόο, αρκεί να εξετάσουμε ιστορικά τις δύο τελευταίες διελεύσεις του. Μια και ο πλανήτης χρειάζεται 2,5 περίπου αιώνες για να κάνει ένα πλήρη κύκλο γύρω από τον ήλιο, η βουτιά που θα πρέπει να κάνουμε στην ιστορία θα είναι βαθιά. Γιατί η τελευταία του διέλευση ξεκίνησε το 1777 και ολοκληρώθηκε το 1798, ενώ η αμέσως προηγούμενη ήταν μεταξύ 1532 και 1553.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1777 – 1798 ανήκουν:
- Ο πόλεμος ανεξαρτησίας της Βορείου Αμερικής από την Αγγλική Αυτοκρατορία, που ξεκίνησε λίγο νωρίτερα, αλλά ολοκληρώθηκε το 1783 με την ίδρυση των ΗΠΑ.
- Η έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης (1789-1799)
- Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη (1789 – Γαλλική Επανάσταση)
- Η εδραίωση και η απογείωση της βιομηχανικής επανάστασης στην Αγγλία και η σταδιακή στην συνέχεια εξάπλωση της στην ηπειρωτική Ευρώπη
- Η κορύφωση του Διαφωτισμού
- Η ανακάλυψη του πλανήτη Ουρανού (1781 από τον William Herschel), και πολλές εφευρέσεις, όπως της ραπτομηχανής (1777 από τον Samuel Miller), του αλεξίπτωτου (1783 από τον Louis-Sébastien Lenormand), του αερόστατου (1783 από τους αδελφούς Montgolfier), και του εμβολίου κατά της ευλογιάς (1796 από τον Edward Jenner), του πρώτου εμβολίου που έσωσε εκατομμύρια ζωές.
Οι πληροφορίες που μπορούμε να αντλήσουμε για το μακρινό 1532 – 1553, την αμέσως προηγούμενη φορά που επισκέφτηκε ο Πλούτωνας τον Υδροχόο, δεν είναι τόσες πολλές, μπορούμε ωστόσο να εξάγουμε ορισμένα συμπεράσματα για την δράση του πλανήτη. Τα σπουδαιότερα γεγονότα της περιόδου είναι:
- Η απόσχιση της Εκκλησίας της Αγγλίας από την Ρώμη επί Ερρίκου Η’ το 1534 και η ίδρυση της Αγγλικανικής Εκκλησίας.
- Ο Κοπέρνικος με την ηλιοκεντρική θεωρία του, θέτει τα πρώτα θεμέλια της σύγχρονης αστρονομίας και αστρολογίας με το έργο του «Περί περιστροφής των ουράνιων σωμάτων» (1543).
- Η θρησκευτική Μεταρρύθμιση που ολοκληρώθηκε το 1555 με την αναγνώριση του Προτεσταντισμού σαν ένας από τους πυλώνες της Χριστιανικής πίστης.
- Η χαρτογράφηση της γης (1555 Μερκάτορ) και η δημιουργία του πρώτου γεωγραφικού Άτλαντα με ξεχωριστές πληροφορίες για κάθε χώρα.
- Τα μολύβια ως μέσο γραφής αρχίζουν να εξαπλώνονται στην Ευρώπη (1550), χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ποιος και πότε ακριβώς σκέφτηκε να περικλείσει τον μαύρο μόλυβδο σε ξύλινη υποδοχή.
Αν θέλαμε να προβλέψουμε τις εξελίξεις που αναμένεται να επιφέρει η διέλευση του Πλούτωνα από τον Υδροχόο αυτή την φορά, λαμβάνοντας υπόψιν και το εξελικτικό στάδιο που βρισκόμαστε σαν ανθρώπινο είδος, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για:
- Ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας και των επιστημών, που συνοδεύει πάντοτε την διέλευση αυτή.
- Ραγδαία εξέλιξη σε ζητήματα αεροπορίας, διαστήματος, αεροδιαστημικής και πυρηνικής ενέργειας, καθώς κυβερνήτης του Υδροχόου είναι ο Ουρανός.
- Ριζοσπαστικοποίηση των κοινωνιών, κοινωνικές εκρήξεις ή επαναστάσεις, αποκατάσταση δημοκρατικών ή ανθρώπινων δικαιωμάτων που καταστρατηγήθηκαν/καταπατήθηκαν και εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών (αναγέννηση της άμεσης Δημοκρατίας των αρχαίων χρόνων;).
- Επιθυμία να καταστραφεί οτιδήποτε παλιό ή αναχρονιστικό ή να αναμορφωθεί, εάν κριθεί άξιο διατήρησης.
- Πτώση αυταρχικών καθεστώτων ή ηγετών και κατάργηση ή μεταμόρφωση διεθνών οργανισμών, που αποσκοπούν στον έλεγχο και την χειραγώγηση των εθνών.
- Υπεροχή του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των εθνών ή εθνικών ομάδων, έναντι του απαραβίαστου των εδαφικών συνόρων (επαναχάραξη συνόρων και απόσχιση περιοχών από τεχνικά κρατικά μορφώματα).
- Δημιουργία μιας νέας συλλογικότητας στην διαχείρισης των σύγχρονων προκλήσεων της ανθρωπότητας, μέσα από την διατήρηση της μοναδικότητας του ατόμου, που θα αντικαταστήσει την ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση των ημερών μας.
Αυτό που μπορούμε να περιμένουμε από το μέλλον κατά την τρέχουσα διέλευση του Πλούτωνα μέσα από τον Υδροχόο, είναι μια συνεχής επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, είτε πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα, την πρόοδο στον τομέα της υγείας, την αεροδιαστημική ή την ασφαλέστερη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Η διέλευση του Πλούτωνα από το ζώδιο αυτό του αέρα, συνδέθηκε, πέρα από επαναστάσεις, αποσχίσεις και ανεξαρτητοποιήσεις, κάθε φορά με μια τεχνολογική επανάσταση, που οδηγεί σε οικονομική άνθιση και άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
Και καθώς το φλέγον ζήτημα των ημερών μας είναι η κλιματική αλλαγή και πως αυτή επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας ή θέτει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση μας, μπορούμε να περιμένουμε ασφαλέστερες και καθαρότερες μορφές ενέργειας, οι οποίες δεν θα αποβλέπουν στον πλουτισμό των λίγων προνομιούχων, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο, αλλά θα εγγυόνται πραγματική προστασία του περιβάλλοντος σε προσιτό για τους πολίτες κόστος. Γιατί την εποχή του Υδροχόου, το ενδιαφέρον μας για την οικολογία και την βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών μας θα είναι ουσιαστικό, καθώς το κέρδος θα πάψει να αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από κάθε πράξη μας. Και αν πάψει το κέρδος να καθορίζει τις πολιτικές, θα επέλθει ο αυτόματος εξορθολογισμός στην διαχείριση των πόρων του πλανήτη μας.
Ο πειραματισμός ανήκει στα στοιχειώδη χαρακτηριστικά του Υδροχόου και τις δεκαετίες που έπονται, θα πρέπει να δούμε να εμφανίζονται αρκετές νέες πειραματικές θεραπείες, που πλέον δεν θα εστιάζουν απλά και μόνο στα συμπτώματα και στην απαλοιφή τους, αλλά στον εντοπισμό της πραγματικής πηγής του εκάστοτε προβλήματος, ώστε να μπορεί να υπάρξει πραγματική ίαση ή ουσιαστική πρόληψη. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε το τέλειο πάντρεμα της προαιώνιας γνώσης (ιπποκρατική ιατρική, βουδιστικές θεραπευτικές μέθοδοι, κλπ) και της σύγχρονης τεχνολογίας, που θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση. Και για τα ψυχικά νοσήματα όμως θα προσφέρει η εποχή και η τεχνολογική πρόοδος σημαντικά εργαλεία, για επούλωση τραυμάτων και θεραπεία, μέσα από τολμηρές ή πειραματικές μεθόδους.
Ο Υδροχόος είναι ο ανθρωπιστής του ζωδιακού, αυτός που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των αδυνάτων και ενδιαφέρεται για την συλλογική ευδαιμονία. Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες τα χρόνια που έπονται να γίνουν σοβαρά βήματα για την αποκατάσταση και την διεύρυνση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Για τον Υδροχόο είναι σημαντική η ισοτιμία και η ισοπολιτεία, παράλληλα όμως με την εγγυημένη δυνατότητα διατήρησης των στοιχειωδών ελευθεριών μας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε προσωπικότητας, που διαμορφώνει το θαυμαστό και πολύχρωμο ψηφιδωτό της ανθρωπότητας. Τα εξελικτικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι αργά και επίπονα, οι μάχες θα είναι πολλές, αλλά στο τέλος του κύκλου αυτού, μας περιμένουν θαυμαστές κατακτήσεις, που όχι μόνο θα αποκαταστήσουν τα τραυματισμένα μας συνταγματικά, κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα, αλλά θα προσφέρουν και νέες κατακτήσεις, που ούτε να ονειρευτούμε τολμάμε το διάστημα αυτό.
Με τον Πλούτωνα στον Υδροχόο αποκτούμε με τον πιο περίτρανο τρόπο μια συλλογική επίγνωση της δύναμης της συλλογικότητας (ισχύς εν τη ενώσει), της μετασχηματιστικής δυναμικής που μπορεί να έχει η συλλογικότητα, υποστηριζόμενη από ανάλογα τεχνολογικά επιτεύγματα. Θα υπάρξει για αρκετά χρόνια μια σχετική αστάθεια σε συλλογικό επίπεδο, καθώς η σταδιακή διέλευση του Πλούτωνα μέσα από τον Υδροχόο θα αποσυντονίσει την κοινωνική και πολιτική ζωή των χωρών μας, προκειμένου να επιφέρει τις αλλαγές που είναι απαραίτητες. Μετά το πέρας της διέλευσης, ούτε η πολιτική πραγματικότητα, ούτε η κοινωνική ζωή θα έχει καμία σχέση με την εικόνα που βιώνουμε σήμερα. Το πόσο μεγάλες θα είναι ωστόσο οι ανατροπές και πόσο βαθιές και ουσιαστικές οι αλλαγές, θα εξαρτηθούν απόλυτα από τις επιδιώξεις μας, από τις παρορμήσεις και τα οράματα μας, από το πόσο πολύ θα πιστέψουμε σε ένα καλύτερο αύριο και θα θελήσουμε να αγωνιστούμε για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.
Ο Πλούτωνας δεν έχει ολοκληρώσει το έργο του στο ζώδιο του Αιγόκερου, και, αν και ολοκλήρωσε θεωρητικά την διέλευση του, μέσα στο 2023 και 2024 θα επιστρέψει ως ανάδρομος, για να ρυθμίσει τις τελευταίες του εκκρεμότητες, πριν εγκαταλείψει οριστικά τον Αιγόκερω στις 19 Νοεμβρίου 2024. Οι σημαντικές ημερομηνίες της περιόδου αυτής είναι :
01.05.2023: Έναρξη ανάδρομης πορείας Πλούτωνα στις 0 μοίρες 21 λεπτά του Υδροχόου
11.06.2023: Επιστροφή στο ζώδιο του Αιγόκερου
11.10.2023: Τέλος της ανάδρομης κίνησης του, στις 27 μοίρες και 53 λεπτά του Αιγόκερου
27.01.2024: Επανεισδοχή στο ζώδιο του Υδροχόου
02.05.2024: Έναρξη της ανάδρομης πορείας του, στις 2 μοίρες 6 λεπτά του Υδροχόου
02.09.2024: Επιστροφή στο ζώδιο του Αιγόκερου
12.10.2024: Τέλος της ανάδρομης πορείας του, στις 29 μοίρες 38 λεπτά του Αιγόκερου
19.11.2024: Οριστική επιστροφή στο ζώδιο του Υδροχόο
Με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω ήρθαν στην επιφάνεια ζητήματα που αφορούν τα κράτη, τις πολιτικές δυνάμεις και τους διαχειριστές τις εξουσίας, είτε αυτή αφορά την πολιτική, είτε την οικονομική ή κοινωνική ελίτ των κοινωνιών μας. Ανέδειξε τις αδυναμίες στον τομέα αυτό, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις, ώστε να απομακρύνει οτιδήποτε σαθρό που εμποδίζει την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Οι δυνάμεις που ασκούν εξουσία τους τελευταίους αιώνες από τα παρασκήνια και καθορίζουν την πορεία μας, κυρίως λόγω της οικονομικής ισχύος τους, θα δεχτούν ισχυρά πλήγματα κατά την διετία που ακολουθεί, και ή θα περάσουν στην ιστορία ή θα αποδυναμωθούν σε σημαντικό βαθμό, για να δεχτούν το τελικό χτύπημα στην παντοδυναμία τους μέχρι το τέλος της διέλευσης του Πλούτωνα μέσα από τον Υδροχόο το 2044.
Γιατί η δύναμη περνάει πλέον σταδιακά από τις ολιγαρχίες, τις αριστοκρατίες και τις οικογενειοκρατίες στους λαούς και πολλά πανίσχυρα ονόματα θα έχουν την τύχη των Αψβούργων, των Μεδίκων και τόσων άλλων υπερφίαλων και επαρμένων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η δύναμη περνάει στους λαούς και τις κοινωνίες μας, το ίδιο όμως και οι υποχρεώσεις ή οι ευθύνες, τις οποίες οφείλουμε να επωμιστούμε, για την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και των πολιτευμάτων μας. Εμπρός λοιπόν για νέους αγώνες, για την Νέα Βαστίλη και την αναβίωση και επικαιροποίηση του Liberté, Égalité, Fraternité της γαλλικής Επανάστασης, που συνοψίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προτεραιότητες μας των επόμενων πολλών ετών.
Αλίντα Κανάκη
Δημήτρης Μήτρας