Κυδώνι γλυκό του κουταλιού Συνταγή – Αλίντα Κανάκη

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού Συνταγή – Αλίντα Κανάκη

Το κυδώνι είναι ένα υπέροχο φθινοπωρινό γλυκό του κουταλιού με πλούσιο άρωμα και υπέροχο κόκκινο ή κίτρινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία κι τον  χρόνο βρασμού.

Υλικά :

1 κιλό κυδώνια

800 γραμ. ζάχαρη

2 κλωνάρια αρμπαρόριζα ή δύο βανίλιες ή ξύλο κανέλας

1½ ποτήρι νερό

½  φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα καβουρδισμένα (προαιρετικά)

1½ χυμό λεμονιού

κυδώνι γλυκό κουταλιού

 

Καθαρίζουμε τα κυδώνια από την εξωτερική φλούδα, αφαιρούμε το κεντρικό κουκούτσι με την καρδιά, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενα κομμάτια, ή μικρά μπαστουνάκια, ή τα τρίβουμε ρεντέ με ειδικό χοντρό τρίφτη για κυδώνια. Αυτά που κόβουμε τα βάζουμε σε νερό, με το χυμό τού ενός λεμονιού, για να μη μαυρίσουν. Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ λεπτά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που θα βγάλουν. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε να σταθεί το κυδώνι, για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να βράσει το κυδώνι, να μαλακώσει και να «δέσει» το σιρόπι. Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα ή την βανίλια, ή το ξύλο κανέλας, τα αμύγδαλα και το χυμό μισού λεμονιού για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.

Μυστικά για το γλυκό κυδώνι : Για να πετύχουμε κόκκινο χρώμα βράζουμε λίγο περισσότερο προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό. Αποστείρωση βάζων : Βάζουμε τα βάζα στον φούρνο για δεκαπέντε λεπτά στους 120 με 130 βαθμούς και τα καπάκια σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν.

Αλίντα Κανάκη

Alinda Kanaki

Alinda Kanaki

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *