Λαγάνα παραδοσιακή αυθεντική συνταγή ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη

Λαγάνα παραδοσιακή αυθεντική συνταγή ΙΙ Από την Αλίντα Κανάκη

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Τα αρτοποιεία μένουν ανοικτά τη συγκεκριμένη μέρα, αντίθετα με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά για την Παρασκευή και διάθεση λαγάνας.

Πως φτιάχνουμε παραδοσιακή, σπιτική, τραγανή, αφράτη και αρωματική Λαγάνα με γεύση αυθεντικής Πολίτικης συνταγής όπως παλιά για την Καθαρά Δευτέρα

Υλικά:

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι αλεύρι κίτρινο
4-5 κουταλιές σούπας σησαμέλαιο η δύο κουταλιές ταχίνι
1/5 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κοφτό
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
μέλι με νερό για άλειμμα
σουσάμι μαύρο-άσπρο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε λεκάνη ανακατεύουμε τα αλεύρια… ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση, ρίχνουμε το σησαμέλαιο, τη μαγιά, το μαχλέπι, το γλυκάνισο το 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, το αλάτι και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις να ενωθούν καλά τα υλικά. Ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι το αλεύρι ρίχνουμε λίγο ακόμα νεράκι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάτο της λεκάνης και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος, για περίπου μία ώρα μέχρι να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει η ζύμη λαδώνουμε το ταψί μας, πασπαλίζουμε με αλεύρι  και τοποθετούμε την φουσκωμένη ζύμη στο ταψί της κουζίνας διαγώνια και με ένα ρολό πλάστη δίνουμε το σχήμα της λαγάνας. Τρυπάμε με ένα πιρούνι ή με ειδικό εργαλείο, ή με τα δάχτυλα μας, ραντίζουμε την επιφάνεια της λαγάνας με λίγο νερό που έχουμε ανακατέψει με μέλι και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Την πατάμε λίγο με τα χέρια μας για να κολλήσει το σουσάμι. Σκεπάζουμε ξανά την ζύμη μας με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα. Την ψήνουμε στον αέρα στους 170 βαθμούς ανάλογα την κουζίνα μας, για περίπου μισή ώρα ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

Καλή επιτυχία!!!
και Καλή Σαρακοστή!

Αλίντα Κανάκη

 

 

Alinda Kanaki

Alinda Kanaki

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU